Parcul Industrial Bistrița Sud a devenit recent primul membru din România al rețelei internaționale de ateliere FabLab, dezvoltată de cea mai importantă școală de tehnologie din lume, Massachusetts Institute of Technology (MIT), din SUA. Un atelier FabLab va fi dezvoltat în viitorul incubator de afaceri din incinta parcului industrial, urmând ca acesta să fie acreditat de MIT.
”Conceptul de ”FabLab” (fabrication laboratory) înseamnă accesul la tehnologiile unei fabrici pentru produse unicat sau de serie mică. FabLab este mai mult decât un atelier de producție, este un spațiu de producție cu aplicații practice imediate. Este – în același timp – un atelier de creație, design și producție în care se poate construi aproape orice obiect pe care cineva l-a gândit sau îl dorește” explică Iulius Dumitru, managerul Parcului Industrial Bistrița Sud. MIT are câteva sute de ateliere în această rețea, în țări din toată lumea, lista lor fiind disponibilă pe portalul www.fablabs.io.
Incubator de afaceri și FabLab
Potrivit lui Dumitru, primul fablab din România va funcționa în incubatorul de afaceri care este proiectat pentru parcul industrial de lângă Bistrița. Incubatorul propriuzis va însemna o clădire P+2, cu o suprafață desfășurată de 2400 mp, construită chiar la intrarea în parcul industrial, pe o parcelă de teren de 1400 mp. Imobilul va conține birouri pentru firme start-up, birourile administrative ale firmei ce administrează parcul industrial, o sală de conferințe de 100 persoane, un spațiu expozițional, spații comune, spații de depozitare, spații sanitare etc. Atașat de acest imobil, va fi construit un spațiu de producție, destinat fablab-ului. “Un incubator de afaceri este o instituție care urmărește crearea unui mediu favorabil, sustenabil pentru firmele nou înființate și cele inovative, cu potențial de dezvoltare. Orice afacere, din punct de vedere al dezvoltării în timp, are o perioadă de inițiere, o perioadă de dezvoltare, o perioadă de maturizare, o perioada de stagnare și o perioadă de scădere. Apelarea la un incubator de afaceri are sens în perioada de inițiere (seed și start-up), astfel încât o companie va ieși din incubator odată cu începerea perioadei de dezvoltare” explică Iulius Dumitru. Acesta mai spune că firmele care îşi vor desfăşura activitatea în noul incubator de afaceri vor beneficia de spații moderne pentru birouri și servicii operaționale complete – recepție, pază și protecție, rețea broadband, IP voce și date, sistem de climatizare sau întreținerea clădirii. Antreprenorii vor putea primi și consultanță specializată de tip help-desk în toate domeniile afacerii: juridic, financiar, marketing și vânzări, investiții sau management. O companie va putea fi găzduită aici maxim 3 ani, costurile lunare de închiriere fiind modice, sub prețul pieței, sume la care se adaugă cota-parte de utilități. Admiterea firmelor se va face pe baza analizei unui plan de afaceri si apoi a unei sume de argumente care sa dea credibilitate punerii in opera a acelui plan.
Pentru incubatorul de afaceri, conducerea parcului industrial își dorește utilizarea unor surse regenerabile în ce privește energia electrică și termică, dar și implementarea unor sisteme de management al funcționării consumurilor energetice.
Opt investitori în Parcul Industrial Bistrița Sud
Cinci companii – Wintercom, Centana, Roindra Cont, Datacor și Geto Dacia – au semnat deja contractele pentru concesionarea a 1,9 ha teren din suprafața disponibilă în parc, asumându-și investiții de peste 6 milioane de euro și 198 de locuri de muncă. Aceste companii au participat la licitația publică organizată de administrația parcului în perioada 11 decembrie 2015 – 8 ianuarie 2016. Alte trei companii – numele lor vor fi făcute publice după semnarea contractelor – și-au adjudecat împreună aprox. 2 ha teren, la cea de-a doua licitație, desfășurată în 11 martie a.c.
Parcul Industrial Bistrița Sud – o investiție greenfield – se desfășoară pe o suprafață de 30 de hectare și este situat în extravilanul municipiul Bistrița, în localitatea componentă Sărata. Platforma industrială este destinată ramurilor industriale cu grad redus de poluare si cu tehnologii curate și moderne, ale căror activități sunt preponderent de producție și servicii.