Articol de Bianca Sara, apărut în Transilvania Business (www.transilvaniabusiness.ro), în 12 decembrie 2013
Viceprimarul municipiului Bistrița, Ioan Peteleu și administratorul parcului industrial, Iulius Dumitru mizează pe investitori
Primul parc industrial public din județul Bistrița-Năsăud face pași repezi spre materializare. În doar două săptămâni, investiția de aproximativ 7,5 milioane de euro va avea și un constructor pregătit să se apuce de treabă. Deși este deocamdată doar pe hârtie, Parcul Industrial Bistrița Sud face serios cu ochiul investitorilor străini, două companii arătându-se deja interesate.
Ideea unui parc industrial la Bistrița, încurajată și de către fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian la ultima sa vizită în zonă, când a precizat că asemenea platforme sunt cele care au șanse să repornească economia, a apărut în urmă cu câțiva ani, iar la final de 2013 este pe cale să fie materializată.
Parcul Industrial Bistrița Sud va fi situat la doar câțiva kilometri de Bistrița și se va întinde pe o suprafață de 30 de hectare de teren, cu posibilitate de extindere. Potrivit viceprimarului municipiului Bistrița Ioan Peteleu, unul dintre coordonatorii acestui proiect, acționarul unic, Consiliul Local Bistriţa, caută în acest moment un constructor, licitația publică organizată în acest sens fiind în faza de verificare a ofertelor. „Sperăm ca în două săptămâni să avem un executant declarat. A fost o procedură publicată și în Jurnalul European, ținând cont că este un proiect cu o valoare mai mare de cinci milioane de euro. Au fost 12 ofertanți, iar în momentul de față au rămas 11”, precizează Ioan Peteleu.
Printre cei care au depus oferte pentru construirea parcului industrial se numără companii străine, românești și chiar locale, care au apelat chiar și la asociere pentru a putea participa la licitație. Proiectul are o valoare de aproximativ 7,5 milioane de euro, 50% din sumă fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile, iar cealaltă jumătate de către municipalitate, care a contractat un credit bancar în acest sens. „Pentru Bistrița poate însemna foarte mult. În momentul de față societatea de administrare face demersuri în a atrage investitori, participă la târguri de afaceri, la forumuri pe teme de business, au loc întâlniri la nivel de ambasade. Chiar avem investitori reali interesați, de la care așteptăm în scurt timp scrisorile de intenție. În momentul de față, foarte concret, sunt interesate două firme suficient de mari să ocupe o suprafață importantă din parc. Este vorba de 150-180 de milioane de euro investiții și aproximativ 500 de locuri de muncă”, explică Ioan Peteleu.
Nici investitorii locali, care se gândesc la o relocare din cauza faptului că au fost absorbiți de orașul care se tot extinde sau sunt atrași de facilitățile oferite de parc, nu sunt ignorați, reprezentanții parcului industrial pregătind o întâlnire cu aceștia. „Sunt și intenții de relocare a unor unități de producție care în momentul de față sunt în diverse locuri din oraș. Sunt oameni de afaceri care și-au exprimat dorința de a se reloca încă de anul trecut”, susține Peteleu.
Strategii pentru extindere
Alături de facilitățile fiscale oferite de legea parcurilor industriale, Iulius Dumitru, administratorul societății comerciale care administrează parcul industrial, mizează și pe cele oferite de infrastructură: gaz, apă, curent, canal sau căile de comunicație, DN17 fiind la doi pași, la fel și nodul feroviar de la Sărățel, unul dintre cele mai importante din Transilvania. Pe măsură ce se va finaliza construcția, compania administrator și Consiliul Local vor stabili și tarifele pentru închiriere, concesiune, dar și un preț de vânzare pentru cei care vor dori să-și cumpere parcelele. „Fie vom reuși să aducem un investitor mare, care să ia tot parcul și să mai putem lipi după aceea suprafețe de teren, să-l mai putem extinde, fie, conform planului de afaceri inițial, vom găzdui 15-16 firme mai mici. În planul de afaceri avem un target de a produce 500 de locuri de muncă”, spune Iulius Dumitru. Potrivit acestuia, datorită faptului că parcul oferă aceste facilități fiscale și de infrastructură, feedback-ul în ceea ce privește viitorul platformei industriale este destul de bun. Singurul lucru care îl mai ține în loc pe Iulius Dumitru este faptul că parcul încă nu este construit. “Investitorii străini nu și-au luat ochii de pe România, acesta e sentimentul meu în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu unii dintre ei și a evenimentelor de business la care am participat în afara țării. Totul e să ai mediul de afaceri predictibil, să nu schimbi regulile jocului în timpul jocului. Sunt interesați, foarte interesați. Din păcate trebuie să avem mai multă coerență”, a mai spus Dumitru.