(123) 456-7890 info@yourdomain.com

Conferinţa „Parcurile Industriale – O strategie naţională”

Târgu Mureş, 6-7 noiembrie 2012, Sala de conferinţe Grand Hotel

Organizator: Transilvania Open 4 Business www.open4business.ro

Din partea Business Park Bistriţa Sud au participat domnii Ioan PETELEU, viceprimar al municipiului Bistriţa şi Iulius DUMIITRU, administratorul SC Business Park Bistriţa Sud SRL.

Context

Grupul de presă Transilvania Business, editor al revistei naționale Transilvania Business, este preocupat în permanență de situația economică a mediului de afaceri din inima Ardealului și nu numai.

În urma acestei preocupări constante și a unei temeinice documentări, Transilvania Business a descoperit că în Romania sunt înființate 54 de parcuri industriale, din care funcționează numai 39, suprafaţa totală ocupată de aceste parcuri fiind de 2.500 hectare., spre deosebire de Polonia, Cehia sau Ungaria, care, în urma aplicării unor strategii guvernamentale de succes, au dezvoltat sute de astfel de entități.

Turcia – locul 16 în topul celor mai dezvoltate ţări – un alt exemplu de urmat pentru Romania, are peste 1.000 de parcuri industriale cu o suprafaţă totala de aproximativ 500.000 hectare.

Ungaria are în acest moment 205 parcuri industriale funcționale, majoritatea lor aflându-se aproape de cota maximă de eficiență. Ungaria este o țară de aproape trei ori mai mică decât România. Ungaria este o țară însă unde a existat o strategie națională în privința parcurilor industriale.

Ce ar putea face România acum și să înceapă să culeagă roadele în, să zicem, maximum un an? Există un asemenea colac de salvare? De bună seamă că există și el se numește, generic, “parcuri industriale.” Astfel, în perioada 2014-2020 se preconizează existenţa a 400 de parcuri industriale cu o cifră de afaceri totală de 3 miliarde EUR.

Cuvinte de laudă pentru clujenii de la Tetarom și Arc Parc, brașovenii de la ICCO, Metrom sau Prejmer, prahovenii de la Allianso Business, ori excepția Automecanica de la Mediaș. Aceștia pot fi considerați modele de succes.

Argumente

Pentru orice companie care vrea să investească în România, parcul industrial e deja locul firesc unde trebuie să se așeze. Este acum o condiţie, pe lângă celelalte, referitoare la mâna de lucru specializată, dar ieftină, ori de facilitățile acordate investitorilor de către Guvern, sau autorități locale.

Parcurile industriale reprezintă viitorul. Dar din ce motive concrete aleg însă investitorii aceste parcuri?

Întâi, li se oferă infrastructura necesară pentru a-și demara rapid investiția. Apoi, facilitățile de ordin fiscal (taxe și impozite) pentru bunurile imobile și terenurile transmise în folosința parcului industrial nu sunt de neglijat. Majoritatea administratorilor de parcuri oferă și servicii de security, de banking, de posting, de consulting etc.

Nu în cele din urmă, soluția parcului industrial se dovedește viabilă și în cazul companiilor care doresc relocarea activităților de producție, în conformitate cu legislația în domeniul mediului, care prevede transferarea capacităților de producție în afara zonelor urbane.

Prezentarea Eurobusiness Parc Oradea – D-na Delia UNGUR

  • Parcul are o suprafaţă de 128 hectare, din care ocupate sunt 91 de hectare (71% grad de ocupare), terenul fiind proprietatea Municipiului Oradea.
  • Taxa de concesiune este de 0,32 EUR/mp/an.
  • Taxa de administrare este de 0,50 EUR/mp/an.
  • Preţul de achiziţie al terenului porneşte de la 8 EUR/mp
  • Facilităţi fiscale: scutire impozit pe clădiri şi pe teren.
  • Obţinerea rapidă a avizelor şi autorizaţiilor -15 zile.
  • Asistenţă acordată investitorilor în relaţia cu ITM, finanţe, sănătate etc).
  • Investiţii atrase în parc – 130 milioane EUR
  • Locuri de muncă create în 4 ani – 3.000
  • Angajaţi în firma de administrare – 5 persoane
  • Contracte existente cu investitorii – 30
  • Alte avantaje: aeroport în apropiere, universităţi, hoteluri, societăţi culturale, servicii externalizate, 4 km până la graniţa cu Ungaria
  • Date de contact: www.eurobusinessparc.ro, contact@eurobusinessparc.ro, tel 0359-889389

Deja de pregătesc parcurile 2 şi 3, cu suprafeţe mai mici, dar foarte specializate.

Prezentare Parc Industrial Automecanica Mediaş – dl. Mihai COTEI, director de marketing

Este un parc industrial privat, poziționat geografic în centrul țării, fiind situat în municipiul Mediaș județul Sibiu, la o distanță de 39 km de Sighișoara și 55 km  de Sibiu. Access direct la rețeaua de drumuri europene și calea ferată. Se află la o distanță de 60 km de aeroportul internațional Sibiu. În parcul industrial sunt un număr de 700 de salariați. Suprafaţa de 15 hectare, ocupată în proporţie de 99%, cu posibilitatea adăugării a încă 10 hectare. Are titlu de parc industrial din anul 2007.

Propietarul, dl. Nick Știrban, are ca strategie atragerea în continuare de investitori străini din toate domeniile în Parcul Industrial Automecanica și dezvoltarea acestuia. De asemenea, dl. Ştirban este co-acţionar în fiecare firmă din parc. Servicii comune oferite investitorilor: contabilitate, ITC şi resurse umane.

„Personal am ajuns să mă bucur de privilegiul de a trebui să iau doar deciziile majore. Acest lucru îmi dă posibilitatea de a vizita multe companii în străinătate, de a cunoaşte oameni importanţi care stau în spatele acestor afaceri de succes şi de a încerca să le atrag atenţia către o investiţie în România. Încerc mereu să le prezint beneficiile unei afaceri prospere în ţara noastă, urmând astfel trendul actual de externalizare industrială. Sprijinul meu mare aici este prietenul şi partenerul meu Florin Baba. El este adevăratul admininstrator al parcului dar îl avem alături de noi şi pe Claudiu Mureşan, el este administrator pe domeniul financiar, fost director al ABN Amro din Sibiu.” – interviu Nick Ştirban, 21.09.2011.

Date de contact:

Mediaş, str. Aurel Vlaicu Nr. 41
ROMÂNIA 551041  Tel: +40 269 803646  Fax:  +40 269 803606

Site: www.autm.ro E-mail: office@autm.ro

Prezentarea parcului industrial Tetarom Cluj Napoca – dl. Mihai COCA, director de marketing

2000 –  Consiliul Judeţean Cluj aprobă construirea unui Parc Industrial şi depune proiectul PHARE: “Dezvoltarea Zonei Economice de Vest – Parc Industrial pentru Tehnologii Avansate”  la  Agenţia Regională de Dezvoltare NV

Noiembrie 2001- este fondată compania TETAROM SA, cu activitate de bază:  administrare parc industrial

Acţionari: Județul Cluj  alături de alte 6 Consilii locale din Judeţ: Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii.

17 Noiembrie, 2005 – Are loc inaugurarea oficială a Parcului Industrial Tetarom I. La această dată, Tetarom I este deja ocupat în întregime.

17 Ianuarie, 2006 –  Se semnează contractul cu EMERSON SRL pentru o suprafaţă de 11 ha în Parcul Industrial TETAROM II.

26 Martie, 2007 – Bucureşti – în prezenţa Primului Ministru, se semnează acordul cu  compania Nokia, pentru suprafaţa de 90 ha în Parcul Industrial TETAROM III

11 Februarie, 2008 –  TETAROM III – Deschiderea oficială a primei fabrici Nokia

15 Aprilie, 2008 – TETAROM II –  Deschiderea oficială a fabricilor Emerson

14 Aprilie, 2008 – TETAROM SA primeşte, din partea companiei DEKRA Certification GmbH, certificarea pentru implementarea şi menţinerea unui sistem de calitate.  În prezent suntem certificaţi conform noului standard ISO 9001:2008

2010 – Consiliul Județean Cluj şi TETAROM SA demarează proiectul finanţat din fonduri structurale, privind extinderea infrastructurii parcurilor industriale cu încă un parc industrial – TETAROM IV. Acest proiect este parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (Program Operaţional Regional, Axa 1)

Martie 2012 – Se semnează contractele de cesiune cu companiile De’Longhi și Robert Bosch.

Servicii oferite

  • Spaţii de birouri – închiriere
  • Spaţii de producţie, depozitare
  • Parcele de teren – cesiune
  • Furnizare utilităţi
  • Infrastructură

q   Drumuri

q   Utilităţi: apă, canalizare, gaz, energie el.

q   Telecomunicații

  • Servicii de uz general

q   Spații multifuncționale

q   Sală de conferință

q   Parcare și spaţii anexe

q   Servicii de pază

q   Servicii de curățenie și mentenanţă

  • Servicii de sprijin pentru dezvoltare 

q   Inovare

q   Transfer tehnologic

q   Contact  cu autoritățile publice locale

q  Consiliere pentru investiții

q   Asistență financiară, tehnică și juridică

q   Organizare conferinţe, seminarii, cursuri de specialitate funcţie de buget

Localizare

TETAROM I  –  320.000 m2 – Cluj-Napoca

TETAROM II  – 120.000 m2 – Cluj-Napoca

TETAROM III  – 1.540.000 m2– Comuna Jucu, Jud.Cluj

TETAROM IV  – 850.000 m2 – Comuna Feleacu,  Jud.Cluj

Incubatorul de afaceri – localizat în Tetarom I, suprafaţă construită 1.302 mp, 715 mp spaţiu de incubare, 288 mp sediul Tetarom SA, 378 mp spaţiu multifuncţional (sală de conferinţe, sediu expoziţional).

Incubatorul de afaceri funcţionează (pe baza unui regulament) ca spaţiu pentru birouri, închiriate firmelor de start-up cu activitate IT&C şi care, după o perioadă de maxim 3 ani, vor părăsi incubatorul pentru a face loc altora aflate la început. Finanţarea IA se realizează exclusiv şi în mod continuu prin politicile bugetare anuale ale societăţii TETAROM SA.

Activităţile eligibile în IA:

  • producţie de software
  • transfer tehnologic
  • cercetare în domeniul tehnologiilor avansate inclusiv a energiilor neconvenţionale
  • dezvoltarea şi coordonarea de programe complexe din domeniul automatizărilor, software şi în general IT&C
  • instruire în inginerie şi tehnologii
  • programe şi proiecte europene din domeniile mai sus specificate

Investiţii realizate de Guvern, CJ Cluj şi Parcul Tetarom – 21 milioane EUR

Investiţii realizate de investitorii din parc – 235 milioane EUR.

Număr de locuri de muncă create de investitori in toate parcurile Tetarom – 2.500 (iunie 2012)

Număr de locuri de muncă previzionate a se înfiinţa: 5.000 (2014)

Date de contact

Str.Tăietura Turcului Nr. 47, Cluj-Napoca, România

Tel:+40 264 400900 Fax: +40 264 432750

E-mail: tetarom@tetarom.ro       www.tetarom.ro

Prezentarea parcului industrial Mureş – dl. Nagy Istvan, General Manager

Consiliul Județean Mureș după câștigarea unui proiect Phare de aproape 6 milioane EUR, a reușit să pornească cel mai mare proiect industrial din zonă. In prezent in Parcul Industrial Mureș sunt angajate peste 1.700 de persoane. Parcul Industrial este administrat de către S.C. PARC INDUSTRIAL MUREȘ S.A., la care acționar majoritar este Consiliul Județean Mureș.

În prezent, în Parcul Industrial sunt 7,5 ha disponibile din totalul de 45 ha, divizate în parcele cu o suprafața de la 2.900 mp pana la 35.000 mp. În Parcul Industrial Mureş exista trei variante distincte în ceea ce priveşte ocuparea terenului de către potenţialii investitori :

1: Concesionarea terenului pe termen de până la 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului de concesiune, cu jumătatea perioadei iniţiale (până la 25 de ani).

Valoarea concesiunii este stabilită de către părţi, prin negocieri, în conformitate cu regulamentele legale în vigoare, respectiv valoarea minimă a plăţilor fiind de 0,12 – 1,8 euro + TVA/mp/an.

Redevenţa este stabilită pe baza unui formular de evaluare care conţine următoarele criterii: nivelul tehnologic al investiţiilor, valoarea investiţiei, locurile de muncă, rapiditatea cu care locul devine funcţional, experienţa de piaţă a investitorului – toate aceste criterii au un rol determinant în cadrul procedurii de evaluare.

2: Achizitionarea terenului, caz în care investitorul încheie un contract de concesiune pe o perioadă de cinci ani (redevenţa fiind de 2,34 Euro/mp/an) si un precontract de vânzare – cumpărare, investitorul având dreptul de a cumpăra terenul de la autorităţile locale proprietare la preţul de 11 euro/mp.

3: Ocuparea facilităţilor de producţie deja construite, provenite de la companiile care au avut de suferit in urma crizei economice şi financiare, companii care sunt dispuse să valorifice aceste facilităţi. Sunt disponibile două clădiri, prima cu o suprafață de 5500 mp, şi a doua cu o suprafata 10.000 mp, aceasta necesitând lucrări de finisaj în interior şi racordarea la reţelele de utilităţi disponibile în Parcul Industrial Mureş.

Pentru toate variantele de concesionare, taxa de administrare este de : 0,083 euro/mp/lună.

Parcul Industrial deţine infrastructura de utilitati necesară (energie electrică, gaz, apă potabilă, staţie de epurare a apelor menajere, canalizare, reţea de telecomunicaţii cu fibră optică, acces către E60, şi către o viitoare autostradă).

AMPLASARE

Parcul Industrial Mureș este situat în centrul logistic al României, pe platforma industrială Vidrasău, (oraşul Ungheni), la 15 km distanţă de centrul oraşului Târgu Mureş.

Parcul Industrial Mureș se află la 2 km distanţă de drumul european E60 (DN15), în imediata vecinătate a căii ferate Târgu Mureş – Războieni, şi în vecinătatea Aeroportului Internaţional Târgu Mureş. De pe aeroport se efectuează zboruri către majoritatea marilor oraşe europene (Budapesta, Barcelona, Dortmund, Londra, Madrid, Milano, Paris, Roma, Dusseldorf).

Menţionăm că viitoarea autostradă Braşov – Târgu Mureş – Cluj Napoca – Borş va trece prin apropierea Parcului Industrial, şi va fi conectată cu intersecţia autostrada DN15 şi drumul de acces către parc.

DETALII TEHNICE UTILITĂŢI

a)      Zona administrativă

– Clădirea administrativă (spaţii pentru birouri în vederea închirierii);

– Centrală termică şi staţie de transformare a energiei electrice;

– Gestionarea apei şi un rezervor de stocare de 500 m3 de apă;

– Parcări auto;

b)  Zona industrială

– Drumuri interne şi rocade ;

– Conectarea utilităţilor la parc;

– Reţele de utilităţi;

– Apă potabilă la un debit de 80 m3/h;

– Reţea de gaze naturale cu un debit de 1.680 m3 / h, şi cu posibilitatea de extensie până la 10.000 m3 / h în etapa a doua;

– Energie electrică, cu puterea maximă instalată de 4 MW;

– Canalizarea apelor pluviale şi canalizarea apelor menajere;

– Reţea de telecomunicaţii şi transfer de date prin fibră optică şi cupru;

– Staţie de epurare a apelor menajere;

– Staţie de pompare pentru circulaţia apei, a apei reziduale şi a apei de ploaie; sistem de hidranţi.

FACILITĂŢI ACORDATE INVESTITORILOR

Oportunitatea de ocupare imediată a parcelelor, dimensiunea acestora putând varia în funcţie de nevoile investitorilor.

Furnizarea suportului complet de infrastructură pentru activităţile industriale, (drumuri de acces, alimentare cu apă, alimentare cu curent electric, alimentare cu gaze naturale, canalizare şi telecomunicaţii) în perimetrul zonei industriale. * Utilitățile se tarifează de către furnizorii naţionali.

Stimulente fiscale : scutirea de impozite prevăzuta pentru parcurile industriale conform legii: fără taxe pentru teren şi fără taxe pentru clădiri, pe toată perioada în care investitorul se află pe teritoriul  Parcului Industrial.

Cele două noi posibilităţi de concesiune, şi anume concesiunea cu sumă diminuată /  redusă, şi concesiunea urmată de vânzarea terenului, face ca Parcul Industrial al judeţului Mureş să fie printre cele mai dorite parcuri industriale din România.

Sprijin acordat investitorilor  prin facilitarea dialogului cu autoritățile locale, Parcul Industrial având ca acționar majoritar Consiliului Judeţean Mureș.

SERVICII DE SPRIJIN INCLUSE ÎN TAXA DE ADMINISTRARE

Recepţie; punct de informare.

Sprijin pentru informarea rapidă a autorităţilor publice locale în ceea ce priveşte plângerile societăţilor titulare. Implicarea concesionarilor şi deţinătorilor de teren, din parc, în promovare şi activităţi de relaţii cu publicul.

Club de afaceri;

Informaţii şi sfaturi privind dezvoltarea afacerilor;

Facilitarea contactelor cu Centrul Academic al oraşului Tîrgu Mureş;

Facilitarea organizării protocoalelor vamale, la locul de reşedinţă;

Întreţinere, reparaţii drumuri, spaţii verzi comune şi curăţirea spaţiului public;

Iluminatul public al mediului, precum şi a drumurilor de acces şi a trotuarelor;

Paza şi securitatea zonelor comune şi a perimetrului parcului, control efectuat de către un registru al traficului de vehicule, în limitele Parcului Industrial Mureş.

Intervenţii rapide la instalaţiile facilităţilor situate în afara perimetrului chiriaşului, cu excepţia reparaţiilor majore convenite în jurnalul de sarcini şi stabilite într-un contract;

Canalizare, gestionarea furtunilor, a apelor uzate, întreţinerea şi exploatarea unei staţii de epurare a apelor uzate;

Dreptul de a folosi sala de conferinţă din clădirea administrativă de patru ori pe an, odată pe trimestru, inclusive echipamentul aferent – computer, sistem video-audio, sistemul adresei publice, proiector video;

Furnizarea unui raport de ştiri online a principalelor decizii cu privire la activităţile desfăşurate în cadrul Parcului Industrial Mureş, aprobate de către autorităţile competente şi de agenţiile din domeniu;

Facilitarea accesului la servicii de comisionare vamală, servicii bancare şi servicii de sănătate ocupaţională, în limitele parcului industrial.

Parcului Industrial Mureş conţine şi un incubator de afaceri şi un cluster.

Date de contact

SC. PARC INDUSTRIAL MUREŞ SA

Platforma Vidrasau Ungheni, 1/G, 547612,

Telefon:  0265-433620 , fax: 0265- 433632

Cap Soc I.V. 1.445.904 LEI

E-mail: office@industrial-park.ro

Pagina web: www.industrial-park.ro

Ing. NAGY Istvan – director general Tel:  0728-001510

Prezentarea SC Medgidia Industrial Park Holding SA – dl. Nagit Sali, subsecretar de stat dept. pt relaţii interetnice, administratorul parcului

Suprafaţa parcului este de 650 ha. Se conformează în principiu modelului turcesc de parc industrial. Acces la cale ferată, autostradă şi portul Constanţa – transport intermodal.

Alte prezentări utile:

  • D-na Vasilica BACIU, director direcţia pentru comunităţi locale din MAI
  • Dl. Sorin VASILESCU, director ARIS, o persoană foarte importantă şi respectată de toţi administratorii de parcuri industriale din România, a contribuit la abordarea şi aducerea de investitori în parcuri.
  • Dl. Călin ISTRĂŢOIU, director direcţia politici industriale din MECMA – Clustere/Poli de competitivitate – 13 poli de dezvoltare urbană, 7 poli de creştere, 54 de parcuri industriale din care 39 operaţionale, 40 de clustere şi poli de competitivitate (s-a prezentat lista acestora).
  • Ing. Ovidiu GEORGESCU, Electrica SA, care a prezentat posibilitatea administratorului parcului industrial de a oferi servicii de „smartmitering” sau brokaj de energie pentru investitorii din parc.
  • Arh. Klaus Birthler, consultant pentru politică de arhitectură şi urbanism al primăriei Reghin, a prezentat planificarea urbană pentru industrie, industriile blue economy, clădire verde.
  • Dl. Costinel Radu, consultant „Şerban Musneci”, a prezentat avantajele transportului intermodal, ca opţiune pentru investitorii în parcul industrial.
  • Dl. Marcel GRIGORE, director ANCPI – 90% din terenul agricol din România nu se regăseşte în cartea funciară
  • Dl. Ionuţ ŢAŢA, Managing Partner Iceberg Consulting Braşov, a prezentat tendinţele dezvoltării economice prin infrastructura pentru afaceri, precum şi experienţa parcurilor industriale din judeţul Braşov: Carfil, Metrom, Prejmer, Braşov, Incubatorul de Afaceri. Rolul acceleratorului de afaceri în cadrul unui parc industrial. Specializarea parcurilor industriale, de exemplu parc industrial în domeniul pharma/medicină  pentru judeţul Mureş. Brownfield versus Greenfield. Parcuri microindustriale, transfer de spin-off-uri, parc de adrese de business.
  • Dl. Vaida Lajos, vicepreşedintele Asociaţiei Clusterelor din România, a prezentat Cluster – relaţii regionale, naţionale şi internaţionale. Cooperare, încredere, inovare, dezvoltare, rezolvarea problemelor comune. Cluster integrator pe verticală. Cluster orizontal. Clusterul Green Energy poate oferi variante pentru încălzirea locatarilor parcurilor industriale. Centrale pe biomasă pentru obţinerea de căldură la 60% din cost, ca o afacere de sine stătătoare a administratorului parcului industrial.
  • Dl. Traian Bărbat, Asociaţia Parcurilor Industriale, Tehnologice, Ştiinţifice şi a Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR) www.apitsiar.ro, înfiinţată în anul 2005 la Braşov, a oferit câteva informaţii relevante: 2.000 ha, 35.000 angajaţi, 1 milion EUR/1 hectar amenajat. Posibilă colaborare cu GTZ Germania, www.giz.de care alocă fonduri pentru dezvoltare parcuri, instruire personal, excursii de studii etc. Va elabora un Ghid al parcurilor industriale. Oportunitate de dezvoltare a parcului folosind relaţia „Uniunea Federală Germană a IMM-urilor”, www.bvmw.de ,  pe care au folosit-o şi cei de la Tetarom.
  • Dl. Cătălin Surdeanu, reprezentant AMPOR a prezentat posibilităţi de finanţare in perioada 2014-2020.
  • Dl. Vasile Puşcaş, UBB, BT, a oferit o prezentare macroeconomică a viitoarei perioade de programare.
  • Dl. Mihai Voicu, ministru, a oferit câteva exemple de bune practici în domeniul parcurilor industriale din Europa.
  • Dl. Ciprian Dobre, preşedintele CJ Mureş, a accentuat importanţa capitalului autohton. Sprijină înfiinţarea unui parc bio-medico-farmaceutic la Tg. Mureş.

Experimentul polonezo-ceho-ungar, prezentat de dl. Ionuţ Oprea, Transilvania Business Group

„Pe una dintre parcelele din cele 560 de hectare deţinute de Krakowski Park Technologicyny Sp, în Polonia, am descoperit că statul şi autorităţile publice – în ciuda experienţei noastre româneşti – pot fi buni administratori şi manageri ai unei afaceri, dacă ţinta lor este interesul economic naţional. Cea mai importantă lecţie învăţată a fost că, prin colaborare şi comunicare unidirecţională a managementului unei companii şi a conducerii autorităţilor publice, o strategie pe termen lung care ţine cont de resursele umane şi de specificul economic zonal, precum şi o legislaţie adaptată cerinţelor investitorilor – autohtoni sau/ şi străini, şi acordarea de facilităţi fiscale – scutiri şi reduceri de taxe şi impozite – poţi dezvolta o regiune şi crea plusvaloare. De asemenea, pentru a avea succes ca administrator de parc, e necesar să te raportezi la o economie stabilă şi predictibilă, astfel încât prognozele tale microeconomice să nu fie denaturate de indicatorii macroeconomici. Nu în ultimul rând am mai învăţat că proiectele serioase şi inovative îţi pot aduce fonduri europene importante prin care să dezvolţi alte proiecte şi să ţii pasul cu dinamica economiei naţionale şi a pieţei internaţionale.

VGP a dezvoltat la Horni Pocernice unul dintre cele mai extinse parcuri industriale din Cehia. Ceea ce am apreciat la cehi este că, atunci când ai o afacere solidă, bazată pe un plan de afaceri pe termen lung, nu este dificil să stârneşti interesul unor mari investitori. Aşa se explică de ce pachetul majoritar de acţiuni al subsidiarei VGP de la Horni Pocernice a fost achiziţionat de un fond de investiţii britanic, iar infuzia de capital străin permite companiei să se extindă şi să atace piaţa celei mai solide economii europene – Germania.      De asemenea, am mai avea un sfat pentru investitorii români, predat de către responsabilii unui parc de 100 de hectare, aproape plin: contactul permanent cu piaţa şi clienţii este un punct strategic în orice plan de afaceri pe termen scurt, mediu şi lung, care îţi permite să te adaptezi rapid la schimbările economice externe.

La Debrecen, Ungaria, acţionarii Nyugati Ipari Park au transformat o relicvă industrială comunistă într-o afacere de 150 de milioane de euro anual. Strategia, dezvoltată începând cu anul 2000, a fost una simplă: creştem împreună, astfel că în jur de 90 de companii, mici în principal, şi-au dezvoltat afacerea acolo. În plus, oferirea unor avantaje economice – chirii şi tarife la utilităţi mai reduse –, precum şi o municipalitate flexibilă în ceea ce priveşte taxele şi impozitele locale sunt alte atu-uri ale parcului ungar care ar putea fi aplicate şi în România.

Am afirmat mai sus că fiecare parc industrial era diferit unul faţă de celălalt. Cu o singură excepţie însă: infrastructura. Toate cele trei parcuri vizitate erau bine plasate pe harta de autostrăzi, în apropierea aeroporturilor şi cu reţelele de utilităţi bine puse la punct, astfel încât investitorii să nu aibă grija lor. Lucru ce ar trebui să dea de gândit autorităţilor publice româneşti atunci când vor elabora o strategie economică naţională şi când vor ierarhiza priorităţile.”

Cu toate că nu eram pe lista vorbitorilor, am insistat să prezentăm şi noi stadiul în care se află Business Park Bistriţa Sud. Astfel, am ţinut o prezentare de 15 minute şi am pus la dispoziţia organizatorilor o prezentare PowerPoint, ce va fi inclusă în numărul din noiembrie 2012 al revistei Transilvania Business. De asemenea, informaţii despre parcul nostru, precum şi propuneri de dezvoltare a acestui sector de activitate vor fi incluse în Memorandumul prezentat guvernului român de către organizatori.